Werkwijze
Psychologische begeleiding
We lopen in het leven allemaal wel eens ergens tegenaan. En we hebben vaak onvoldoende geleerd om met emoties als verdriet, teleurstelling of verlies om te gaan. Daarnaast moeten we in onze hectische samenleving vaak veel ballen in de lucht houden en zijn er hoge verwachtingen om aan te voldoen. Of je nu last hebt van stress, je somber voelt of nieuw perspectief zoekt: De Volgende Stap wil jou begeleiden in jouw persoonlijke proces. Ik help je inzicht te krijgen in het ontstaan van je klachten en in patronen die in de loop van de tijd zijn ingesleten. Daarbij geef ik je handvatten om het anders te doen, zodat jij meer regie ervaart en meer voldoening vindt. Door de begeleiding voorkomen we dat er wellicht (ernstiger) psychische klachten ontstaan en er later misschien een lang(er) herstelproces nodig is.
Waarom buiten
De Volgende Stap is een praktijk voor buitenpsychologie. Oftewel de natuur is mijn kantoor en de gesprekken doen we wandelend. Want het praat vaak makkelijker wanneer je naast elkaar loopt dan wanneer je tegenover elkaar in een ruimte zit. Zo voelt bijvoorbeeld een stilte veel natuurlijker. Ook werkt het positief om in beweging te zijn. Elke stap is letterlijk een stap dichter naar jouw doel.
De natuur geeft een extra dimensie aan de gesprekken en helpt stressklachten te verminderen. En doordat je in de natuur alle zintuigen aanspreekt (er is van alles te zien, te horen en te voelen), kom je dichter bij je gevoel. Daarbij gebruik ik ook de dingen die we om ons heen zien als metafoor in de gesprekken. Zo kan een grote eik staan voor jouw wens om je mentaal sterker te voelen, of vormt een kruispunt van paden het symbool voor het punt waarop jij in je leven bevindt.
Laagdrempelig
De begeleiding van De Volgende Stap is laagdrempelig. Al wandelend in de natuur praten we over wat er bij jou leeft en waar je naar verlangt. Ik noem het dan ook geen behandelgesprekken maar ‘bewandelgesprekken’. Vaak is een kort traject van een aantal gesprekken voldoende om zelf weer verder te kunnen. Het eerste gesprek is een kennismaking en intake waarin we jouw persoonlijke hulpvraag in kaart brengen en afspraken maken over het vervolg van het traject.